ANDROS                                ◊ JAŠUBEG EN JERED

zgodbepesmieseji in člankiknjige raznoVSEMIRJE

 
◊ ◊ ◊ ◊ ◊   FILATELIJA
nazaj na razno

ZANIMIVE ZGODBE
O ZNAMKAH


PRVA ZNAMKA - ČRNI PENI

(kako je nastala prva znamka)

 
MODRI MAVRICIJUS IN PISMO
ZA 3,8 MILIJONA $

(najdražja znamka na svetu)


HAVAJSKE MISIONARKE
(znamka je bila povod za umor)

Ko sem bil v petem razredu osnovne šole, me je pritegnilo zbiranje znamk. Že moj oče jih je zbiral, a do takrat me njegov hobi ni zanimal. Oče mi je kupil album, odstopil mi je eno izmed njegovih povečevalnih stekel, pinceto ter zobomer. Potem je žrtvoval še nekaj jugoslovanskih znamk iz zbirke, seveda tiste, ki jih je imel dovolj. Potem sem ponosno nosil album okrog in vse sorodnike gnjavil z mojo zbirko znamk.

Ta je počasi rasla. Sproti sem zbiral vse jugoslovanske znamke. Ker je oče zbiral Avstralijo, Češkoslovaško in Novo Zelandijo, sem tudi sam želel zbirati še eno izmed dežel. Pri zemljepisu smo ravno obravnavali države Evrope in sem imel nalogo, da pripravim referat o Švedski. Poiskal sem tudi švedske znamke, kolikor jih je oče imel po raznih albumih, škatlicah in ovojnicah. Pokazalo se je, da tega niti ni tako malo in iz tega jedra je nastala moja zbirka Švedske. Kasneje sem pričel zbirati še druge Skandinavske države. Tako poleg Švedske, ki jo imam preko 85%, zbiram še Norveško, Finsko, Dansko, Islandijo, Grenladijo in Ferske otoke ter otočje Aland.

Potem sem odkril tematsko zbiranje. Ker je oče zbiral morske živali, sem se sam odločil za ladje, predvsem za srednjeveške jadrnice. Tudi ta zbirka je rasla. Nekega dne pa sem odkril ladjo - svetilnik in dobil sem idejo, da bi zbiral svetilnike. Menil sem, da nekaj teh znamk pa že lahko zberem. A na koncu se je izkazalo, da je svetilnikov na znamkah zelo veliko in da so nekatere še posebej dragocene. To je danes moja udarna zbirka, ki je na 36 razstavnih listih in na 3.državni filatelistični razstavi v Kopru maja 2001 sem za zbirko prejel srebrno medaljo Verigarja. Zbirka je bila nagrajena še na drugih razstavah, tudi v tujini.

Leta 1982 sem postal tudi ustanovni član Filatelističnega in numizmatičnega društva Tabor Maribor. V društvu sem opravljal različne funkcije, a največ sem se ukvarjal s filatelistično literaturo in izdajateljstvom. Januarja 2009 se je društvo združilo s Filatelističnim društvom Maribor. Tudi v njem sem opravljal različne funkcije vse do leta 2012, ko sem se prenehal aktivno baviti s filatelijo. Več kakor deset let sem bil urednik društvenega biltena ZNAMKAR. Najprej je bil v pisni obliki, nato na internetu. Tukaj je njegov arhiv ZNAMKAR. (povezava v pripravi)

O znamkah sem pisal v različne revije, od aprila 1994 do oktobra 2005 pa redno vsak teden za časopis Večer. Napisal sem prvi slovenski filatelistični priročnik
ČAR FILATELIJE. Knjiga je bila nagrajena z bronasto medaljo na svetovni filatelistični razstavi v Istambulu oktobra leta 1996 (FILA ISTAMBUL 1996) v razredu filatelistične literature. Doma je bila nagrajena s srebrno medaljo na Meddruštveni filatelistični razstavi v Trbovljah (FIMERA 2001).

Zbiranje znamk je najbolj razširjen konjiček na svetu. Znamke zbirajo milijoni ljudi po vsem svetu. Kaj je tako magičnega na tem majhnem barvastem papirčku, da mu posveča pozornost toliko ljudi? Enega izmed odgovorov boste našli mojem priročniku, ki uči o ravnanju z znamkami, o njihovi vrednosti in prinaša še cel kup drugih zanimivosti s področja filatelije.

Na voljo je v internetni knjigarni PRO-ANDY, Andrej Ivanuša s.p. - e-knjigarna.


Vse pravice pridržane. © 2007, Andrej Ivanuša, Maribor. Zadnja sprememba na tej strani: 01.11.2021
 
na vrh strani