OSONČJE

GALAKSIJE
IN ZVEZDE

VESOLJE

ŽIVLJENJE

POTOVANJE

NA MARS

POJMOVNIK
MERKUR
MERKUR

Prvi planet od Sonca, čvrst in brez atmosfere ter lune. Ker je tako blizu,
so nekatere kovine na njegovem površju v tekočem stanju.Merkur


Primerjava velikosti Merkurja in Zemlje.
 

OPIS PLANETA
Soncu najbližji planet je Merkur. Je osmi planet po velikosti s premerom 4.880 km. Od njega sta večji luni Ganimed (Jupiter), ki ima premer 5.262 km in Titan (Saturn), ki ima premer 5.150 km. Vendar pa je dvakrat težji od obeh lun. To dokazuje, da ima zelo veliko železno jedro in tanek pretežno silikatni ovoj. Njegova orbita je zelo ekscentrična, saj se soncu približa na 46 milijonov kilometrov (perihelij), najbolj pa je od njega oddaljen 70 milijonov kilometrov (ahelij). Poleg tega pa se točka ahelija počasi premika okrog Sonca, kar imenujemo precesija krožnice. Ta pojav nastane zaradi izredne gravitacijske privlačnosti Sonca in je ena od najboljših potrditev Einsteinove teorije relativnosti. Dolgo časa so mislili, da se Merkur vrti (rotira) okoli svoje osi s hitrostjo enega obrata v enem svojem letu. Tako bi Soncu kazal vedno isto stran. A leta 1965 se je pokazalo, da se vrti s hitrostjo treh obratov v dveh letih. Eno leto traja 88 zemeljskih dni.

Na njegovi površini so temperature od 90 K do 700 K. Tako so nekatere kovine v tekočem stanju, ko na njih sije Sonce. Površina je trdna in polna kraterjev in je tako zelo podobna mesečevi površini. Skorja je stara in brez tektonskih prelomov. Je zelo gosto telo, le Zemlja je gostejša od njega. Merkur ima tudi zelo tanko in redko atmosfero, ki jo sončev veter neprestano odnaša v vesolje. Ima še nežno magnetno polje, ki znaša 1% zemljinega magnetnega polja. Ni znano, da bi imel kakšno luno. Radarska opazovanja Merkurja presenetljivo kažejo, da bi naj bilo na severnem polu v globokih kraterjih tudi nekaj zmrznjenega ledu (vode).

MERKUR
Premer 4.880 km
Masa 0,330×1024 kg
Iz Zemlje bi lahko oblikovali 18 Merkurjev
Oddaljenost od Sonca 57.911.000 km
Vrsta čvrst, skalnat
Atmosfera nima
Število lun 0

Zaradi počasne rotacije planeta in velike bližine Sonca bi obiskovalec Merkurja opazoval zanimivo potovanje naše zvezde. Videl bi, kako se Sonce dviguje nad horizont in se navidezno povečuje (napihuje). Po nekaj mesecih bi doseglo zenit, tu bi se zaustavilo in se pričelo vračati nazaj za nekaj stopinj. Potem bi se spet zaustavilo in nadaljevalo pot v prejšnji smeri vse do horizonta. Spet bi se zmanjšalo in zašlo za obzorjem. V tem času bi se zvezde trikrat zavrtele okoli opazovalčeve osi. Vse skupaj traja eno in pol merkurjevega leta ali 132 zemeljskih dni.

Na vrh strani

[kazalo strani]   [pretvorba enot]   [servisna stran]   [povezave]

 

Komentarje, pripombe in vse drugo pošljite na andrej@andros.si
Vse pravice pridržane. © 2005-2008, Andrej Ivanuša, Maribor. Zadnja sprememba na tej strani: 26.07.2010